#hetsociaalverzet

In tegenstelling tot de framing die men in het noorden van het land wil opleggen, vuurt onze partij de sociale acties in het zuiden van het land niet aan. Integendeel. Wij werken aan de eenheid, en zijn helemaal geen voorstander van gesplitste acties.

Maandag 23 november voerden de vakbonden in gemeenschappelijk front actie in de provincie Henegouwen. Ze lieten de angst niet overwinnen en handhaafden hun actie. 

Vorige woensdag 7 oktober betoogden meer dan 100.000 mensen om aan te geven dat ze de besparingsmaatregelen meer dan beu zijn. Uit een recente peiling blijkt dat 84% van de Belgen denkt dat de taxshift van de regering geen positieve impact op de koopkracht zal hebben. De meeste Belgen trappen niet in de verhaaltjes van de regering en ze hebben gelijk.

Woensdag 7 oktober trokken opnieuw honderdduizend landgenoten door de straten van de hoofdstad om te protesteren tegen het asociale regeringsbeleid. Er waren opvallend veel jonge werknemers die de besparingen beu zijn en eisen dat de sterkste schouders worden aangesproken. Her en der viel te horen, of te lezen, hoezeer mensen het beu zijn dat telkens het werkende deel van de bevolking moet inleveren, terwijl het gefortuneerde deel buiten schot blijft.

“Tegenover de inspiratieloze politiek van de rechtse upperclass-regering ontstond op korte tijd een enorme dynamiek van onderuit. Een golf van sociaal verzet spoelde door het land met de vakbonden als ruggengraat. En er kwam een nooit geziene samenwerking tussen meer dan 1000 sociale middenveldorganisaties in de schoot van de burgerbeweging Hart boven Hard. (...) Tussen regering en sociale beweging staat het 1-1 aan de rust”, schreef PVDA-voorzitter Peter Mertens op 25 mei in een opiniestuk op deredactie.be. De tweede speelhelft volgt in september-oktober. Met een nieuwe sensibilisatiecampagne in september, die moet uitmonden in nieuwe nationale betoging in gemeenschappelijk vakbondsfront op woensdag 7 oktober in Brussel. Tijd voor een terugblik op de eerste helft, om de tweede helft voor de sociale bewegingen te winnen.

Al naargelang de sector begon de staking gisterenavond of vanochtend. Trein, Post, openbaar vervoer, administratie, scholen... Op het menu? De verdediging van onze openbare diensten.

Vandaag leggen de openbare diensten voor 24 uren het werk neer. Exact 7 maanden geleden startte het sociaal verzet. Op 22 september hield Hart Boven Hard (HBH) haar eerste actie: de lancering van hun alternatieve septemberverklaring. Een dag later, op 23 september 2014, organiseerde het gemeenschappelijk vakbondsfront haar eerste militantenconcentratie. De federale regering stond toen nog volop in de startblokken. Hoe staat deze regering ervoor na 7 maanden sociaal verzet?

"De ministers zitten vandaag rond de tafel om alleen te beslissen over de verhoging van de pensioenleeftijd. Zij willen de maatregel, die de grote meerderheid van de Belgen asociaal noemen, doorduwen en ze durven beweren dat ze dat doen om sociaal overleg mogelijk te maken. Dit is pure misleiding”, verklaart Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PVDA.

Na de succesvolle Grote Parade van zondag brachten de vakbonden in deze week van sociaal verzet in totaal 35.000 mensen op de been tegen de maatregelen van de verschillende regeringen in ons land. 35.000 syndicale woordvoerders die het begin inluiden van een nieuwe sociale lente.

Een dag na de Grote Parade van Hart boven Hard en Tout Autre Chose, die 20.000 mensen samen bracht, gaven 7.000 betogers uit Brussel en de beide provincies Brabant gevolg aan de oproep van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Het is meteen de start van een hele week van sociaal verzet met betogingen in het hele land.

Pagina's