IS

In de Belgische wetgeving zijn vandaag al alle elementen aanwezig om kordaat op te treden tegen geradicaliseerden en teruggekeerde Syriëstrijders als zij zich schuldig maakten of maken aan strafbare feiten, schrijft Ivo Flachet. 'De vraag is dus waarom er niet meer gebeurt om die mensen beter op te volgen en indien nodig te vervolgen.'

In zijn tussenkomst in het parlement benadrukte PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw dat voor de PVDA niet alleen de barbaarse methoden, maar ook de politieke doelstellingen van IS verwerpelijk zijn. Maar voor de PVDA is een militaire interventie in Irak of Syrië niet de oplossing, maar een deel van het probleem. Raoul Hedebouw vond ook het feit dat de F-16’s reeds vertrokken waren voor de stemming in het parlement verwerpelijk.

“De situatie in Syrië en Irak is dramatisch voor de bevolking. Niet alleen de barbaarse methoden, maar ook de politieke doelstellingen van IS zijn verwerpelijk. De vraag die zich vandaag stelt, is of bombardementen een oplossing zijn voor dit probleem. Oorlog leidt immers tot meer oorlog, meer miserie en meer terrorisme. Laten we besparen op oorlog, in plaats van de gezondheidszorg, het onderwijs of de pensioenen”, sprak PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw in de Kamercommissie Defensie.

De beelden van onthoofdingen door de “Islamitische Staat” (IS) zijn bijzonder gruwelijk. Niet alleen de barbaarse methoden, maar ook de politieke doelstellingen van de organisatie zijn verwerpelijk. We veroordelen die streng. Maar de vraag is nu wel: is een “militaire operatie” van een ‘coalition of the willing’ de oplossing om de strijd tegen Islamistische Staat te voeren?