Hart boven Hard

25.000 mensen namen zondag deel aan de tweede Grote Parade van de burgerbewegingen Hart Boven Hard en Tout Autre Chose. “Dat geeft heel veel hoop voor de komende jaren”, reageerde PVDA-voorzitter Peter Mertens.

 "We nodigen u uit om in een mars boordevol creativiteit een stroom van alternatieven te presenteren, tegenover de falende politiek van besparingen en 'altijd minder'." Zanger Helmut Lotti, acteur Wim Opbrouck, cabaretier Wim Helsen en tal van andere bekende Belgen die de beweging Hart boven Hard/Tout Autre Chose een warm hart toedragen, nodigen u uit voor de Grote Parade van zondag 20 maart. Ook de PVDA zal er zijn.

Woensdag 7 oktober trokken opnieuw honderdduizend landgenoten door de straten van de hoofdstad om te protesteren tegen het asociale regeringsbeleid. Er waren opvallend veel jonge werknemers die de besparingen beu zijn en eisen dat de sterkste schouders worden aangesproken. Her en der viel te horen, of te lezen, hoezeer mensen het beu zijn dat telkens het werkende deel van de bevolking moet inleveren, terwijl het gefortuneerde deel buiten schot blijft.

Zo’n 300 sympathisanten, gesteund door 40 reuzen, overhandigden minister-president Bourgeois afgelopen maandag een Alternatieve Septemberverklaring. Ze vertegenwoordigen samen dik 1.200 middenveldorganisaties. Ook PVDA-voorzitter Peter Mertens nam met plezier én een zichtbare delegatie deel aan de actie.

Hij zat er waarschijnlijk niet echt op te wachten, maar terwijl minister-president Geert Bourgeois zich vandaag opmaakte om in het Vlaams Parlement zijn tweede Septemberverklaring af te leggen, kwamen 300 sympathisanten van de burgerbeweging Hart boven Hard hem hùn tweede Alternatieve Septemberverklaring ter inspiratie afgeven. Hun optocht werd begeleid door maar eventjes 40 reuzen. Verslag.

‘Onze samenleving is méér waard.’Onder die slagzin gaat de burgerbeweging Hart boven Hard nu maandag, vergezeld van een stoet reuzen, een nieuwe Alternatieve Septemberverklaring afgeven. 

“Tegenover de inspiratieloze politiek van de rechtse upperclass-regering ontstond op korte tijd een enorme dynamiek van onderuit. Een golf van sociaal verzet spoelde door het land met de vakbonden als ruggengraat. En er kwam een nooit geziene samenwerking tussen meer dan 1000 sociale middenveldorganisaties in de schoot van de burgerbeweging Hart boven Hard. (...) Tussen regering en sociale beweging staat het 1-1 aan de rust”, schreef PVDA-voorzitter Peter Mertens op 25 mei in een opiniestuk op deredactie.be. De tweede speelhelft volgt in september-oktober. Met een nieuwe sensibilisatiecampagne in september, die moet uitmonden in nieuwe nationale betoging in gemeenschappelijk vakbondsfront op woensdag 7 oktober in Brussel. Tijd voor een terugblik op de eerste helft, om de tweede helft voor de sociale bewegingen te winnen.

“Ja, er is een alternatief”, was de boodschap van de meer dan 20.000 mensen die zondagmiddag regenvlagen en stortbuien trotseerden, maar wel met de zon in het hart. De opkomst was niet alleen groot, maar ook superdivers en creatief.

De PVDA neemt komende zondag deel aan de Grote Parade van Hart Boven Hard. Zin om mee op te stappen? Je kan ons op volgende plaatsen ontmoeten.

In deze bijdrage voor het Schaduwparlement (Knack.be) roept Peter Mertens op om zondag deel te nemen aan de actiedag van het burgerinitiatief Hart boven Hard. 'Nu zondag is het jouw beurt om een signaal te geven voor een wereld op mensenmaat.'

Pagina's