Federale regering

"Dit is een totaal onrechtvaardige taxshift", reageert Peter Mertens, "De regering geeft een taxcut van 2 miljard euro cadeau aan de bedrijven, en wij betalen de rekening door hogere taksen op elektriciteit, diesel, tabak en drank. Onder het mom van ecofiscaliteit en gezondheidsmaatregelen snijdt de regering in de koopkracht van de bevolking. Dat is geen taxshift, maar een taxlift op de kap van de gewone mensen.

Aangezien de klimaat- en milieuproblematiek niet stopt aan de taalgrens, stelt de PVDA voor de bevoegdheden voor klimaat en leefmilieu te herfederaliseren.

“Vanwaar dat grote verschil in aanpak tussen de kleine sociale fraude en de grote fiscale fraude?”, vroeg PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees donderdagmiddag aan minister van Financiën Van Overtveldt over de ongelijke behandeling van grote belastingfraude en vermeende uitkeringsfraude.

Vandaag kwam de parlementaire Commissie Financiën en Begroting samen om zich te buigen over de begrotingscijfers van de nieuwe federale regering. Voor de PVDA nam Marco Van Hees het woord. Hij merkte op dat deze minister, die ook verantwoordelijk is voor de Nationale Loterij, iedereen fors laat betalen. Maar het winnende lot, dat wordt steeds aan de allerrijksten uitgedeeld. De slogan van deze regering is dus niet “word schandalig rijk”, maar eerder: “blijf schandalig rijk”.

Woensdag 12 november stelde de PVDA haar alternatief plan voor het pensioendossier voor.

Maandag liet schaduwpremier Bart De Wever weten dat hij niet meer wil voorgesteld worden als “de vriend van het groot kapitaal”.

”Wie zegt dat we zonder kernenergie kunnen, liegt”, zegt Minister Van Energie Marie-Christine Marghem (MR) in een interview met Het Laatste Nieuws. Maar dat klopt niet. PVDA-energiespecialist Tom De Meester zet de feiten op een rij.

De regering laat weten dat ze 355 miljoen euro gaat besparen in de gezondheidszorg. En het is vooral de patiënt die het zal voelen, stelt PVDA-gezondheidszorgspecialist Dirk Van Duppen vast.

Dat de Vlaamse regering het gratis busvervoer voor senioren afschaft zijn peanuts vergeleken met wat de federale regering plant voor het spoorvervoer. Bij ABVV en ACV spreken ze van “een oorlogsverklaring” en van “het verstikken van het bedrijf”, de PVDA noemt de plannen ook een ramp voor het milieu.

Ze zeggen het tegenovergestelde, maar in werkelijkheid zetten de N-VA, CD&V, Open Vld en MR de aanval in op “iedereen die ’s morgens vroeg opstaat”. Met de indexsprong die de regering-Michel wil invoeren, zal een koppel tweeverdieners over een tijdspanne van twintig jaar 34.000 euro verliezen. Of hoe maatregelen die voorgesteld worden als oplossingen, de problemen alleen maar erger maken.

Pagina's