Schaduwparlement

Het Schaduwparlement is een rubriek op knack.be waarin een aantal politici - die tijdens de verkiezingen van mei 2014 (net) niet een zitje behaalden in het parlement - elke week een boeiende opinie brengen. PVDA-voorzitter Peter Mertens is een van hen. U kan hieronder zijn bijdrages lezen.

Of het nu om de binnenlandse politiek gaat, de Europese politiek, of over de onderhandelingen over een transatlantisch vrijhandelsakkoord, Bart De Wever vormt zijn partij in snel tempo om van een volkspartij naar een partij van de upperclass. Dat is uiteraard zijn goed recht. Maar het zou hem sieren dat ook gewoon toe te geven, vindt Peter Mertens in zijn bijdrage aan Het Schaduwparlement op Knack.be.

"Na Athene volgde Barcelona. Bij de Spaanse verkiezingen werd het tweepartijenstelsel in verschillende steden van de kaart geveegd, en wonnen brede linkse bewegingen de stemming. Een nieuwe bres in het Europa van de besparingen.

Peter Mertens blikt in het Schaduwparlement op Knack.be terug op het evenement Diversity In Antwerp City. 'Antwerpse jongeren nemen de droom van Martin Luther King op, en brengen zonder enige media-aandacht 4.000 jongeren op de been.'

'Dikwijls is het een veldslag om betaald werk en gezin te kunnen combineren', schrijft Peter Mertens in deze bijdrage voor het Schaduwparlement. Hij pleit voor een werkweek van 30 uur 'omdat de huidige verdeling van betaald werk vol discriminaties zit'.

De publieke dienstverleners die vorige dinsdag in Antwerpen betoogden kregen onwettige inhoudelijke voorwaarden opgelegd door burgemeester De Wever. Wat in Antwerpen gebeurt, is zeer ernstig te nemen. Het gaat om de harde aanpak van ‘law and order’, maar dan zonder de ‘law’. Zo wordt de democratische dynamiek uitgehold tot pure ‘order’, met de negatie van belangrijke grondrechten en vrijheden. Opiniestuk van PVDA-voorzitter Peter Mertens op knack.be.

In deze bijdrage voor het Schaduwparlement (Knack.be) roept Peter Mertens op om zondag deel te nemen aan de actiedag van het burgerinitiatief Hart boven Hard. 'Nu zondag is het jouw beurt om een signaal te geven voor een wereld op mensenmaat.'

'Bijna iedereen kan dag in dag uit een beroep op hen doen: postbodes, kinderverzorgsters, brandweermannen, treinbestuurders, verpleegsters en leerkrachten. Mensen die dag in dag uit een luisterend oor zijn voor de samenleving, vinden zelf geen luisterend oor bij hun werkgever, de overheid", schrijft Peter Mertens in zijn opiniestuk op Knack.be. "Dat is de bron voor nieuwe sociale acties."

De regering besliste tot een indexsprong voor lonen en uitkeringen. Ook een indexering van de huurprijzen ligt op tafel, en dat terwijl het Grote Woononderzoek aantoont dat de helft van de huurwoningen niet in orde is. Absurd, reageert Peter Mertens (in zijn opiniestuk op Knack.be), als je weet dat elke euro die je in wonen investeert op termijn dubbel terugverdient.

‘De afschaffing van de vrijstelling voor werkloze mantelzorgers is, net als andere activeringsmaatregelen, geen besparings- maar wel een pestmaatregel’, schreef Peter Mertens (PVDA) in zijn opinie op Knack.be.

'Linkse herbronning is nodig', schrijft PVDA-voorzitter Peter Mertens in zijn recentste bijdrage voor het Schaduwparlement van Knack.be. 'En dan valt er veel uit Spanje en Griekenland te leren. Een herbronning van onderuit, met de roots in de sociale actie, emanciperend. Een politieke herbronning ook met de ambitie om het Europese status quo te doorbreken.

Pagina's