Studenten

'De mislukte democratisering van het hoger onderwijs valt niet te vergelijken met een natuurramp of zelfs een economische ramp. Het is wel een politieke ramp.' Comac reageert op de openingsrede van de rector van de Universiteit Hasselt.

De jongerenbeweging van de PVDA organiseert tijdens de examens voor de kerstvakantie opnieuw haar 'Boost Days'. Iedereen is er uitgenodigd om op een rustige plaats samen te studeren en pauze te nemen.

17 november is de Internationale Dag van de Student. In de hele wereld mobiliseren jongeren voor een kwaliteitsvol en toegankelijk openbaar onderwijs, in een solidaire samenleving. In ons land, waar zware besparingen op onderwijs op tafel liggen, mobiliseert Comac mee. En de onderwijsministers Crevits en Marcourt zullen het geweten hebben.

In heel Vlaanderen voeren de studenten vandaag opnieuw actie tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs en tegen de besparingen in het onderwijs. In Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt en Brussel staan flashmobs, bijeenkomsten, optochten... op het programma. 

De Vlaamse universiteiten en hogescholen zijn het beu. In een memorandum dat vandaag aan alle politieke partijen wordt voorgelegd, stellen ze: "Het is vijf voor twaalf voor het Vlaams hoger onderwijs. De universiteiten en hogescholen hebben dringend nood aan meer autonomie en geld, anders brengen we de kwaliteit van het hoger onderwijs in gevaar."