Eefje Goossen

 

Bijna de helft van de scholieren in de hoogste vier jaren van het Antwerps secundair onderwijs is meerderjarig. Enorm veel leerlingen doen minstens één jaar over in het secundair, maakte spijbelambtenaar Najib Chakouh vorige week bekend. Waarom dubbelen leerlingen? En is zittenblijven een oplossing of een probleem voor schoolmoeheid en demotivatie?

De beeldspraak van minister van Volksgezondheid Maggie De Block loog er niet om. Ze zou besparen met de scalpel, niet met de botte bijl. De patiënt zal niets voelen. Maar vandaag bloklettert De Standaard op haar voorpagina: “De Block treft patiënten”. Wat is het nu? We interviewden Dirk Van Duppen, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk (GVHV).

Dit najaar wordt het proces tegen de Turteltaks gepleit. De rechters van het Grondwettelijk Hof moeten zich dan buigen over de vraag of de Turteltaks, naast onrechtvaardig, ook ongrondwettelijk is. 

“We gaan door tot de taks verdwenen is.” PVDA-voorzitter Peter Mertens vatte de sfeer goed samen toen hij vergezeld van advocaten en 100 sympathisanten bij het Grondwettelijk Hof een klacht gingen indienen tegen de Turteltaks.

Op 2 en 3 maart organiseerde GUE, de Europese fractie van de partijen links van de sociaaldemocratie, een conferentie rond vrouwenrechten. Marianne, vrouwenbeweging van de PVDA, was erbij.

Dinsdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Op deze jaarlijkse herdenking van de strijd die vrouwen leverden voor gelijke lonen, de 8-urendag, stemrecht en veel meer, organiseert Marianne, de vrouwenbeweging van de PVDA, een flashmob in Brussel. Maar dat is niet het enige dat er gebeurt. Hier vindt U een overzicht van de activiteiten rond vrouwenrechten dit weekend en op 8 maart.

Het is eind 2014. Een vrouw wordt verkracht door een radiopresentator van Urgent.fm. Het begint met een kus met wederzijdse toestemming. Maar daar blijft het niet bij. De man wil meer. Acht keer zegt de vrouw nee, toch penetreert hij haar.