Europese Unie

Op 25 mei trad een nieuwe Europese regelgeving in werking ter bescherming van de privacy. De General Data Protection Regulation, beter gekend als GDPR, is een Europese wet die meer rechten geeft aan de consument. Een goede zaak dus. Of toch niet helemaal?

De coalitie Rechtvaardig Migratiebeleid, een verzameling van burgerbewegingen, vakbonden en ngo’s roept op tot een grote betoging in Brussel op 13 december. “Ons doel bestaat erin duizenden mensen samen te brengen opdat Europa haar beleid zou wijzigen”, meldt David Mendez, een van de organisatoren.

Een fractie van het Turks leger probeerde op indrukwekkende manier de macht te grijpen, maar mislukte. De staatsgreep werd door alle Turkse politieke krachten sterk veroordeeld. Veroordelingen uit westerse hoofdsteden kwamen daarentegen opvallend laat. President Tayyip Erdogan belooft hard terug te slaan tegen de parallelle structuur die hij voor de staatsgreep verantwoordelijk acht. Het valt dus te vrezen dat Erdogan er van profiteert om de macht nog meer naar zich toe te trekken.