Marco Van Hees

Na onze zes regionale verkozenen is het op donderdag 19 juni de beurt aan Raoul Hedebouw en Marco Van Hees om de eed af te leggen als vertegenwoordigers in de Kamer.

PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees maakt al maanden deel uit van de bijzondere onderzoekscommissie Panama Papers. Maar nu de commissie een versnelling hoger schakelt en zich omvormt tot onderzoekscommissie wilden de traditionele partijen hem er liever niet meer bij. Gelukkig hield hij de druk hoog, waardoor de PVDA toch in de commissie had blijven zetelen. 

“Een democratische farce. Transparantie van homeopathisch niveau”, zo noemt PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees de veiligheidsnormen die hij opgelegd kreeg toen hij dinsdagmorgen de teksten van het vrijhandelsverdrag TTIP ging inkijken.

“Onze regering speelt lollypopland voor diegenen die het niet nodig hebben”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens die de nieuwe studie uitbracht over de fiscale kortingen die de grote Belgische en buitenlandse vermogens krijgen via de achterpoortjes van de vennootschapsbelasting. Het is de zesde keer dat de studiedienst van de linkse partij het fiscale ontwijkingsrapport uitbrengt.

Journalist Ludwig Verduyn heeft opnieuw zijn lijst met 500 rijkste Belgen bekendgemaakt. De rangschikking, die Verduyn al voor het vijftiende jaar opstelt, is op meerdere vlakken interessant. “Maar de lijst toont vooral dat een vermogensbelasting voor de 25 rijkste gezinnen van België ons genoeg geld zou opleveren om het pensioen van 1,9 miljoen gepensioneerden met 115 euro te verhogen”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees.

Donderdag 2 april werd in de Kamer de toekomst van het Belgisch leger besproken. PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees stelt vast dat aanvallen de toekomst van Defensie is.

Hoe rijmt premier Michel de drieste uithalen van de meerderheidspartijen naar de vakbonden en het stakingsrecht met zijn verhaal over sociale vrede en sociaal overleg? Dat wilde volksvertegenwoordiger Marco Van Hees (PVDA) horen in de commissie Binnenlandse Zaken op dinsdag 24 februari.

Jo Cornu van de NMBS en Luc Lallemand van Infrabel werden woensdag in de Kamer ondervraagd over het nieuwe vervoersplan voor de spoorwegen. De PVDA nam de gelegenheid te baat om dat vervoersplan af te kraken. En om haar verzet tegen de besparingsmaatregelen van de regering op te roepen, want ook die hebben een zware impact op de openbare dienst en op de stiptheid. 

Heeft België illegale staatssteun verleend aan multinationals? De Europese Commissie stelt zich vragen bij een aantal “rulings” die aanvaard werden door de Belgische fiscale administratie. Op hetzelfde moment pleiten sommigen voor een nieuwe fiscale amnestie voor grote fraudeurs. “In plaats van de strijd aan te binden tegen de fraude, lijkt deze regering ze te willen bevorderen”, stelt federaal volksvertegenwoordiger en fiscaal specialist van de PVDA, Marco Van Hees.

Vandaag, 5 februari, gaat de Kamer stemmen over een resolutie tot erkenning van Palestina. De resolutie werd ingediend door vertegenwoordigers van de meerderheidspartijen.

Pagina's