Brexit

“Het is tijd om te erkennen dat de sociale en democratische rechten van de mensen belangrijker zijn dan het vrij verkeer van kapitaal”, zo sprak PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw in het Parlement tijdens de debatten over de brexit. “We moeten met een schone lei herbeginnen en werken aan een Europa dat sociaal is en ten dienste staat van de bevolking.”

Het arrogante Europa van het grote geld voedt het nationalisme. Het Europese establishment drijft op misprijzen voor het gepeupel. Als we de fundamenten van Europa vandaag niet veranderen, dan laten we dit continent over aan geblondeerde en geborneerde blanke nationalisten. We hebben een totaal ander Europa nodig, dat uitgaat van de 99 procent en niet van de 1 procent. Opinie van Peter Mertens op Knack.be.

PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw sprak in het parlement over het Britse referendum over de brexit.

Eruit. Brexit. Een meerderheid van de Britten wil uit de Europese Unie. “Het Europa van de concurrentie en ongelijkheid (pest) voedt het nationalisme en de verdeeldheid (cholera). Dat schreef ik al in 2011 in ‘Hoe Durven Ze?’ ”, verklaart PVDA-voorzitter Peter Mertens in een eerste reactie. “We moeten nu onze kop niet in het zand steken. Een ander Europa is nodig: met meer democratie, met meer transparantie, met meer solidariteit, om een radicale sociale en ecologische kentering mogelijk te maken.”

A majority of the Britsh people have opted out of the European Union. “This Europe of competition and inequality (the plague) foments nationalism and division (cholera). This is what I already wrote in 2011 in my book 'How dare they?', says PTB chairman Peter Mertens in a first reaction to the Brexit. “We shouldn't deny the facts. Another Europe is needed: with more democracy, more transparency, more solidarity, in order to facilitate a radical social and ecological change.”