Panama Papers

De strijd van de Belgische autoriteiten tegen fiscale fraude is ondermaats. En banken spelen een grote rol als medeplichtigen van de Panamaprofiteurs. Dat tonen de nieuwste onthullingen in het Panamaschandaal opnieuw aan. Tijd om een einde te maken aan die straffeloosheid: de PVDA stelt 6 maatregelen voor.

“Van de 28 belastingparadijzen die vermeld worden in de Paradise Papers, staan er amper vier ook in België op de officiële lijst van belastingparadijzen”, stelt PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees vast. 

Een nieuwe studie van de PVDA toont aan dat superrijken veel meer belastingen ontwijken dan gewone burgers. De 0,01% rijkste gezinnen ontwijken gemiddeld 5,3 miljoen euro aan belastingen per jaar. Superrijken ontwijken 26.000 keer meer belastingen dan bescheiden inkomens. Voor de PVDA bevestigen deze cijfers dat er nood is aan een fiscale cel die specifiek de 0,01% rijksten controleert.

Op ManiFiesta werd naar jaarlijkse traditie de prijs Solidair uitgereikt. In 2016 verkozen de lezers van Solidair de klokkenluiders en journalisten achter de Panama Papers tot winnaars van de Prijs Solidair. Han Soete, hoofdredacteur van Solidair, vond het een zeer terechte winnaar die met de onthullingen “in België maar ook in de rest van Europa een schokgolf teweegbracht”.

Elke dag komen nieuwe feiten aan het licht over de Panama Papers, maar tot op heden is er nog geen parlementaire onderzoekscommissie opgericht. PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees had in de Kamercommissie Financiën op 12 april hevige kritiek op de manier waarop de fiscale fraudeurs door de regering in  de watten worden gelegd.

Deze regering heeft het gemunt op de hardwerkende Belg. N-VA, Open Vld, CD&V en MR willen mensen laten werken tot hun 67, terwijl dat in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Nu willen ze ook de arbeidstijd aanpakken en 45-urenweken en 9-urendagen toelaten. Dat noemen ze ‘modernisering’. Niets is minder waar. Het is een oud recept dat ons terugkatapulteert in de tijd. Terwijl tienduizenden jongeren geen werk vinden, wordt de druk op de werkenden almaar verhoogd.

OffshoreLeaks, SwissLeaks, LuxLeaks...De Panama Papers vormen al het vierde grote fiscale schandaal op rij. Telkens duiken ook heel wat Belgische namen op, waaronder een aantal hardnekkige “recidivisten”. De PVDA besloot om vanmiddag op te treden.

De regering pampert degenen die hun geld in belastingparadijzen parkeren en blijft het geld om het gat in de begroting te dichten, zoeken bij de gewone burgers. Niet akkoord? Stuur een mail naar de minister van Financiën, om hem te zeggen dat hij het geld bij de Panamaprofiteurs moet halen, en niet in onze zakken.

De Panama Papers tonen aan dat er een radicalisering van een financiële toplaag in de samenleving bezig is, schrijft PVDA-voorzitter Peter Mertens. 'Het wordt tijd dat het pamperen of vergoelijken van dit soort fiscaal extremisme stopt en dat er echt een zerotolerantie wordt ingevoerd tegen de lobby die miljarden onbelast geld uit ons land versluist.'

Naar aanleiding van de Panama Papers vraagt de PVDA de overeenkomst tussen ons land en de Republiek Panama, die in november 2015 werd goedgekeurd, op te schorten. Het is duidelijk dat dit akkoord de deur verder openzet voor massale fiscale ontduiking.  

Pagina's