Optima

Als er één les is die we moeten trekken uit de vastgoedschandalen, dan wel dat we de draaideur tussen de politiek en het bedrijfsleven maar beter dicht lassen.

Met één pennentrek gaf het Gentse stadsbestuur Optima en Ghelamco miljoenen euro cadeau. Het verhaal van de ‘Blue Towers’: over vriendjespolitiek, ons-kent-ons-cultuur en de dolle draaideur tussen het schepencollege en de vastgoedwereld.

Naar goede gewoonte probeerde Siegfried Bracke nog een graantje mee te pikken van GhelamcoGate, en moet hij daarna met het schaamrood op de wangen ontslag nemen uit een raad van bestuur. Boemerang Bracke schoot gisteren met scherp op de gratis voetballoge van het stadsbestuur in het Ghelamco-stadion. Tot bleek dat die loge op naam stond van de cvba Arteveldestadion. En wie zit daar in de raad van bestuur? Juist: Bracke himself. Nog een geluk dat Siegfried Bracke niet bij AA Gent speelt: hij maakt de ene owngoal na de andere.

Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, sprak op vrijdag 20 januari een enthousiast publiek toe tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Antwerpse Zuiderpershuis.

Maandagavond start de Optima-commissie van de Gentse gemeenteraad. Daniël Termont wordt er aan de tand gevoeld over zijn banden met graaibankier Jeroen Piqueur. Maar dat volstaat niet, vindt Tom De Meester. Méér dan louter individuele normvervaging, moet de ondoorzichtige besluitvorming bij grote vastgoeddeals en de ons-kent-ons-beleidscultuur in het debat centraal staan.

Of het nu Optima is, Land Invest Group of Goldman Sachs. De close encounters tussen politici, graaibankiers en vastgoedbonzen lopen de spuigaten uit. Pottenkijkers zoals Marco Van Hees worden uit de Optima-onderzoekscommissie geweerd. En de zelfregulering die Gwendolyn Rutten verdedigt, is te lichtzinnig voor woorden. We hebben een ontluizingsperiode van minstens vijf jaar nodig, schrijft Peter Mertens, en nog veel meer.

In de zaak-Optima hebben de klassieke partijen er alle belang bij om open kaart te spelen. De PVDA uit de onderzoekscommissie weren, zou onbegrijpelijk zijn en voeding geven aan een sfeertje van ons-kent-ons, van complottheorieën en antipolitiek.

Woensdagochtend 29 juni stelden de leden van de Commissie Financiën in het federale parlement vragen aan de huidige en de voormalige voorzitter van de Nationale Bank van België over het failliet van de beruchte Optima Bank. PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees was bijzonder scherp over de frauduleuze praktijken van Optima, maar stelde zich ook vragen bij het trage optreden van de Nationale Bank.

“Natuurlijk heeft Daniël Termont zich door Optima-graaibankier Piqueur niet laten omkopen met een gratis appartement. Maar waarom speelt Daniël Termont geen open kaart over de nauwe banden tussen Optima en het Gentse stadsbestuur? Als er één les is die we moeten trekken uit het Optima-debacle, dan wel dat we beter waterdichte schotten inbouwen tussen politiek en bedrijfsleven.” Dat vraagt Oost-Vlaams PVDA-voorzitter Tom De Meester zich af in een opinie in De Morgen.

Een kijk achter de schermen van omstreden immobiliënprojecten in de stad ...