zware beroepen

Met zijn wetsvoorstellen voor de "zware beroepen" probeert minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine de werknemers tegen mekaar op te zetten. Maar als je tot 67 jaar moet werken, zijn in feite alle beroepen zwaar. De PVDA wil dat het kader wordt veranderd. Daarom gaat de partij deze zomer en bij het begin van het nieuwe werkjaar campagne voeren om het plan 65-60-55, dat door vele vakbondsmensen werd gestart, te steunen.

Als liegen en bedriegen strafbaar was, dan zat Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten nu in de bak! “Niemand gaat pensioen verliezen”, zei ze op tv-zenders en in zowat alle kranten eind 2017. “Wie langer werkt, krijgt zelfs meer pensioen”, klonk het. Maar Knack komt nu met concrete cijfers en wat blijkt? Boerenbedrog!

De regering wil haar wet op "zware beroepen" invoeren. Ze probeert de vakbonden mee te betrekken bij het project. Het bedrog van de regering is echter zodanig groot, dat dat niet lukt. Ze blijft dan ook koppig weigeren om te luisteren naar de woede van de 70.000 manifestanten die op 16 mei in Brussel betoogden.

Je wordt ziek omdat je een zwaar beroep uitoefent? Dan zal je langer moeten werken voordat je op pensioen kan. En hoe zwaarder je beroep, hoe meer je gestraft zal worden.

Minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) gaf werkgevers en vakbonden de opdracht om tegen 19 juli tot een akkoord te komen over de criteria voor zware beroepen. De standpunten van beide partijen liggen ver uiteen. De onderhandelingen sprongen zonet af zonder akkoord. PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte geeft tekst en uitleg.