Kernuitstap: “We geraken er niet als we blijven steken in vrijemarktdenken”

De kernenergielobby haalde alles uit de kast om het akkoord over de kernuitstap tegen 2025 te kelderen. “En ze deed dat op twee gevaarlijke manieren”, legt PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw uit.

Raoul Hedebouw: “We merken dat er hevig gelobbyd wordt om 2025 niet meer als streefdatum te behouden. Dat merkten we onlangs ook tijdens de debatten in het Parlement. Vorige week kwam het directiecomité van Engie Electrabel naar België. Mevrouw Isabelle Kocher was zeer duidelijk, en ik citeer haar: ‘Wij zijn een grote speler in België, met zeven werkende kernreactoren. We zullen er alles aan doen om ze langer open te houden.’ Er is hier dus een politieke beslissing genomen door de vertegenwoordigers van het volk en een multinational zegt hier duidelijk over: ‘Wij gaan er alles aan doen om die kernreactoren langer open te houden.’”

Waarom worden nu onvoldoende maatregelen genomen om tegen 2025 te kunnen overschakelen op andere manieren van energieopwekking?

De PVDA-volksvertegenwoordiger legt uit: “Er zijn twee manieren om de akkoorden te torpederen. Er is de manier van de N-VA, die duidelijk stelt: ‘Wij zijn voor kernenergie en willen er nog tien jaar langer mee door.’ De andere manier is even gevaarlijk. Die bestaat erin om niets op poten te zetten om vervangingscapaciteit te creëren voor 2025. Daar is de kernenergielobby ook op aan het werken.”

“Waarom worden nu onvoldoende maatregelen genomen om tegen 2025 te kunnen overschakelen op andere manieren van energieopwekking?”, vraagt Raoul Hedebouw zich af. “Het probleem is dat we er niet zullen geraken om de overstap te maken zolang we blijven steken in het vrijemarktdenken, in de logica dat het geld moet opbrengen op korte termijn. We hebben een ecologische planning van onze economie nodig. Dat zien we goed als het om gas gaat. Men wil gascentrales sluiten omdat de marktprijzen niet hoog genoeg zijn. Gascentrales sluiten, dat is de complete mislukking van de redenering dat we ecologische problemen kunnen oplossen binnen het kapitalisme en de vrije markt.

Zolang kernenergie geld opbrengt, is er geen probleem. We zijn onze economie én de natuur om zeep aan het helpen voor één enkele reden: winst op korte termijn. De ‘onzichtbare hand’ denkt maar aan één ding: geld verdienen. Zij denkt niet aan ecologie. We moeten dan ook uit dat kader treden om de ecologische problemen op te lossen.”

Labels

Commentaar toevoegen

Reacties

Men kan de huidige kerncentrales ook vervangen door veilige, milieuvriendelijke Thorium/gesmolten-zout-reactoren zonder afvalproblemen. http://thorconpower.com/ Dit kan ook tegen 2025 als men wil, zoals in Indonesië https://medium.com/@bobsoef/indonesia-is-preparing-to-go-nuclear-e71c22f0b403
Pleiten voor een kernuitstap betekent dat men het klimaatprobleem niet serieus neemt! We moeten alle CO2-vrije energiebronnen benutten als we de opwarming willen stoppen. Met wind en zon alleen gaan we er nooit in slagen om ALLE aardgas, benzine, mazout, stookolie, kerosine en zware stookolie te vervangen door CO2-vrije alternatieven. Bedenk maar even hoeveel elektriciteit er nodig is om de waterstof te maken die het aardgas kan vervangen. En dan moeten nog alle (vracht)auto's, diesellocomotieven, binnen- en zeeschepen omgebouwd worden. Met wind & zon alleen zal dat echt niet lukken.
Men is in Californië bezig met nieuwe systemen die water direct omzetten in waterstofgas inclusief opslag en tegelijk kan er 24 uur per dag elektriciteit opgewekt worden. Niet met die armetierige paneeltjes die hier verkocht worden maar een effectief systeem dat eerst waterstofgas maakt zodat auto's kunnen tanken en het opgeslagen kan worden alsook getransporteerd. Dit lieve vrienden is de toekomst en in 2020 gaan ze de eerste proef-stations openen waar ze vrachtwagens laten tanken. Vanaf dat punt kunnen ze opschalen! Echter, er zal tijd voor nodig zijn, toch zeker 30 a 40 jaar voor het andere opwekking en brandstoffen kan vervangen. Dus tot die tijd moeten we kerncentrales bouwen zodat die uitvinding geperfectioneerd kan worden en opgeschaald. Alle subsidies in zonnepanelen en windmolens kunnen gestopt worden en helpen dit project sneller te doen gaan. En ja, met die technologie zullen we straks enkel WATER nodig hebben en de zon, auto's rijden dan op waterstofgas en stoten enkel nog WATER uit. De uitstap nu is dom en gevaarlijk, want het alternatief is nog niet klaar en wat we nu hebben als "alternatief" trekt op niets. Toyota en Shell zijn ermee bezig en dat is de toekomst!