"Maar de rijken doen betalen, is weer eens taboe"

auteur: 

Webredactie

Raoul Hedebouw (woordvoerder en federaal parlementslid PVDA) in het Parlement deze middag: “Meneer de eerste minister, ik ben net terug van een betoging waar tienduizenden mensen aanwezig waren. Die mensen begrijpen niet dat de regering het geld niet gaat halen waar het zit. De zieken doen betalen, de arbeiders en bedienden doen betalen… Geen probleem. Maar de rijken doen betalen is weer eens taboe.”

Commentaar toevoegen

Reacties

Mijnheer Hedebouw, bij deze, RESPECT! Indrukwekkende toespraak! Om Susan Boyle te citeren:"I DREAMED A DREAM ,when time gone by..."De volgende federale regering HEDEBAUW 1 DAT heeft dit land momenteel nodig,om er economisch terug bovenop te geraken.
Ben ik volledig mee akkoord: de volgende regering Hedebouw 1.
Raoul Hedebouw en alle mensen van de PVDA, bedankt dat jullie de belangen van ons, de arbeiders, zieken, ouderen, werklozen, allochtonen, Vlamingen en Walen te willen verdedigen. Bedankt om ons een stem te geven in het parlement. En dit met doordachte alternatieven naar voren te brengen.
geweldig gesproken. gewoon op de ingeslagen weg doorgaan en je aanhang zal blijven stijgen
2 problemen: 1) De PVDA voorstellen voor het heffen van vermogensbelasting en vermogenswinstbelasting zijn zo extreem (veel en veel hoger dan waar ook ter wereld), dat het eindresultaat is dat er niets gebeurt. Beter ware het om u te richten op voorstellen die wéll haalbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een fictieve rendementsheffing, zoals in Nederland. Als uw voorstellen het zouden halen, wordt het grootste deel van eventuele vermogenswinsten wegbelast. Wie gaat er dan nog kapitaal riskeren? En met uw vermogensbelasting is de vermogende elk jaar 3% van zijn totale vermogen kwijt (heffingsgrondslag is het gehele vermogen, ook de niet-liquide componenten ervan). Los van hoe dit vermogen moet worden vastgesteld (bent u van plan om buitenlandse bankkluizen te gaan openen?), jaagt u zo de ultra-vermogenden weg, en zal de fiscus zich moeten gaan richten op de categorieën daaronder. Uw grote gelijk is dat het inderdaad bespottelijk is dat het verwerven van vermogen (zoals bv bij Marc Coucke) onbelast is. Dat is een aberratie van het systeem. 2) Doordat u de enige partij bent die ('te extreme') voorstellen doet, is de hele vermogensbelasting-discussie 'geframed' aan de PVDA. Uw partij presenteert dit nogal betweterig. Maar, helaas, niemand houdt van betweters, en nog minder waar ze gelijk hebben. Het gaat er niet alleen over wát je zegt, maar ook hóe je het zegt. Als u zo gelijkhebberig, drammerig en 'alles-of-niets-achtig' blijft ageren, blijft het resultaat waarschijnlijk dat u níets realiseert. Ook niet een compromis (wat beter zou zijn, voor uw achterban en voor het land).
Heel mooie pleidooi. Alleen spijtig dat deze wederom in dovemansoren terecht zal komen. Indien men instemd met het geld te gaan halen bij zij die welvarend zijn worden de meeste Ministers eveneens getroffen. Vandaar het taboe om het geld te gaan halen waar het wel zit.