Raoul Hedebouw (PVDA) botst met N-VA over brugpensioenen

“Dames en heren parlementsleden van N-VA en Open Vld, u weet niet wat het betekent om tot 57 jaar te moeten werken aan de lopende band. U weet niet wat het betekent om bij ArcelorMittal hard te moeten werken tot 56 jaar. Voor u is het allemaal gemakkelijk! Het wordt tijd dat u beseft dat de mensen zich in België kapot werken vanwege de hoge productiviteit in ons land. Voor u is het allemaal gemakkelijk om te beslissen dat er langer gewerkt moet worden, maar van wat er concreet op de werkvloer gebeurt, weet u niets.”

“We hebben ons vastgebeten in dit dossier, en we gaan het niet loslaten”, zo begon Raoul Hedebouw donderdagmiddag zijn tussenkomst over het brugpensioen. Nadat de PVDA vorige week meer dan 1.000 getuigenissen naar de mailbox van Kris Peeters stuurde, bleef ook deze week zijn gsm roodgloeiend staan van inkomende mails. Er kwamen nog eens 800 getuigenissen bij. Want de mensen zijn kwaad.

Maandag was er al een akkoord tussen vakbonden en patroons in de Groep van Tien om het probleem van het brugpensioen op te lossen. Maar 72 uur later bleek de regering nog steeds niet in staat om er een positief antwoord op te geven. “En dat is géén technisch probleem, maar een politiek probleem”, aldus Hedebouw. Het wordt steeds duidelijker, dat de N-VA een partij is die enkel opkomt voor de 1%, een partij voor de rijken.

“We zijn niet gelijk voor de dood”, sprak Hedebouw het parement toe. Want mensen met een diploma leven 17 jaar langer in goede gezondheid. “Door mensen te verplichten om actief te blijven tot hun 65ste, ontneem je heel wat mensen hun verdiende recht op een rustpensioen.”

De PVDA-volksvertegenwoordiger toonde ook de grafiek van de jongerenwerkloosheid in Zweden. Na een reeks maatregelen om de ouderen langer te laten werken, steeg de jongerenwerkloosheid er tussen 2000 en 2005 van 10% naar 24%! “Geef de jongeren een job, en laat de ouderen met pensioen gaan”, wierp hij de eerste minister toe.

Vandaag, vrijdag, is een belangrijke dag: wellicht zal deze rechtse regering voor het eerst een van haar asociale maatregelen moeten intrekken. “Ik heb dan ook duidelijk laten verstaan dat de werkende mensen en hun vakbonden een antwoord klaar hebben voor een regering die niet wil plooien: het antwoord van massale mobilisatie en sociaal verzet”, verduidelijkte Raoul Hedebouw.

Stuur een protestmail naar de regering.