Raoul Hedebouw in #terzaketv over Caterpillar: “Jobs creëren in plaats van dividenden uitdelen”

auteur: 

Webredactie

“Alle krachten in ons land moeten vechten om jobs te creëren in plaats van dividenden”, zei PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw in Terzake, over de sluiting van Caterpillar Gosselies, waardoor 2.200 gezinnen in de ellende belanden. “Ook veel KMO's klagen over de winsthonger van de multinationals, die amper belastingen betalen en tegelijk vele jobs schrappen.”

Herbekijk het interview maar ook sterke getuigenissen van werknemers. 

Commentaar toevoegen

Reacties

Die prutsinterviewer wou duidelijk zijn eigen visie op hoe de maatschappij in elkaar zit geven, maar daar heb ik geen interesse in! Hoe wil hij dan Wallonië 'aantrekkelijk maken', door overal armoede toe te laten? Ik kan al raden waar dat ventje voor stemt...
Dit verslag met interview is eigenlijk een staalkaart van hoe het niet moet: tendentieus, vergoelijkend, walgelijk gewoon! Om te beginnen heb ik geen boodschap aan de officiële presentatie van hun machines, en verder is er nog van alles 'gekleurd': in Belfast lijkt men het allemaal zo erg niet te vinden (dus moet men in Wallonië ook niet moeilijk doen, dus), de droge mededeling brengt inderdaad niks bij aan de mensen hun gebroken toekomst, en Raoul is evengoed PVDA als PTB, maar dat zou Vlamingen weleens op ideeën kunnen brengen.. Het punt is: er is geen grens aan de geldhonger van de machthebbers, en dus moeten de werknemers bloeden.. Nooit zullen we dit aanvaarden!
Om jobs te creëren moeten we toch aantrekkelijk zijn als vestigingsplaats, of niet? De notionele interestaftrek was in het verleden misschien te veel van het goede, maar als we nu -retroactief- gedane toezeggingen ongedaan gaan maken, dan komt zich hier, lijkt mij, niemand mee vestigen. Net als u, denk ik dat gelijkheid een belangrijk beginsel moet zijn. Maar moeten we niet veeleer mikken op gelijkheid van kansen in plaats van op gelijkheid van resultaat (inkomen, vermogen). We moeten mensen toch stimuleren om hun talenten aan het werk te zetten en niet om thuis op de bank te blijven zitten? Maar dan moet je talent toch ruim baan geven? Als je succesvolle mensen hun geld afpakt, blijven ze creatief, maar gaan dat elders doen. Is dat dan wat we moeten willen? Ik denk dat je de kip met de gouden eieren beter in leven laat!
Raoul anticipeert goed op de tendentieus gestelde vragen. Tendentieus omdat de vragen uitgaan van een neoliberale logica die maatschappij ontwrichtend is en enkel ten goede komt aan een minuscuul kransje van ontvangers van dividenden.