Traditionele partijen hebben niets geleerd van overwinning Trump

“Oufti … Het ging er stevig aan toe in het parlement," liet PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw zich ontvallen na de zitting in de kamer. “Dewael, Maingain en Onkelinkx hebben me staan uitschelden. ‘Populist’ riepen ze in koor. En waarom? Omdat ik het durf te hebben over de ‘elite’. Dat is duidelijk het grote taboe in het parlement.

Maar wat denken ze dat mensen zeggen als ze te weten komen dat De Gucht nog steeds €120.000 per jaar krijgt, twee jaar nadat hij zijn job in Europa beëindigde. Dat is €120.000 bovenop de € 144.000 die hij krijgt omdat hij in de raad van beheer van Arcelor-Mittal zetelt. Hoe kunnen ze verbaasd zijn dat de mensen boos zijn?

Het is overduidelijk dat de traditionele partijen niets begrepen hebben van die Amerikaanse verkiezingen. Hun kandidaat, Hillary Clinton, kon Trump nooit verslaan omdat ze symbool staat voor het establishment. Het is de hoogste tijd dat die klassieke partijen zichzelf in vraag gaan stellen. Over hun beleidskeuzes en over de internationale handelsakkoorden die ze sluiten. Want de mensen zijn boos. Met dat soort beleid creëren die traditionele partijen de voedingsbodem voor de Europese Trumps.

Maar ze hebben duidelijk niets geleerd. Wat denk je dat het antwoord was van Didier Reynders op de oorlogstaal van Donald Trump? Nog meer liberaal Europa en nog meer militaire uitgaven voor de NAVO. Maar nu is het net de hoogste tijd om van koers te wijzigen. Het is de hoogste tijd voor een sociale politiek. Een politiek die echt rekening houdt met verzuchtingen van de gewone mensen, in plaats van steeds de belangen van de rijksten te dienen. We willen absoluut geen Trump in Europa. Om de Amerikaanse en Europese extreemrechtse Trumps te verslaan, hebben we consequent linkse kandidaten nodig zoals Bernie Sanders. En linkse partijen die aanwezig zijn op het terrein en die zich aan de kant scharen van gewone mensen, niet van de elite!”

Labels

Commentaar toevoegen