[Video] Peter Mertens in 7dag: “Niet alleen wet-Major nodig voor havenarbeid maar ook voor transport en bouw”

auteur: 

Webredactie

Peter Mertens (voorzitter PVDA) debatteerde met Philippe De Backer (Open VLD) over het statuut van de havenarbeiders. De Backer wil de wet-Major, die dat statuut beschermt, ‘moderniseren’. Volgens Mertens zorgt het beschermd statuut niet enkel voor veiligheid maar net ook voor performante havens. Ook sectoren als de bouw en het transport kunnen best een wet-Major gebruiken. (Beelden De Zevende Dag, 13 december)

De recordcijfers van onze havens zijn òòk te danken aan de bescherming en opleiding van onze havenarbeiders.

Het betoog van Philippe De Backer, voor het ‘moderniseren’ van de wet-Major en bijgevolg het beschermd statuut van de havenarbeiders, telt 2 argumenten. Het klassieke: Europa legt ons dit op en we moeten dit dus doen willen we boetes vermijden. De Backer verwijst naar de dreiging van de Europese Commissie met een juridische veroordeling voor ons land. Anderzijds: zo’n beschermd statuut is niet meer van deze tijd want legt bedrijven té veel beperkingen op. Het maakt onze economie minder competitief en kost dus jobs.

Veiligheid

Peter Mertens herinnerde De Backer er eerst aan dat havenarbeid een gespecialiseerd én heel gevaarlijk beroep blijft - er vallen elk jaar opnieuw doden. De wet-Major blijft daarom essentieel om deze arbeiders te beschermen, onder meer dankzij een goede opleiding.

Maar Mertens maakte ook van het economisch argument brandhout. Uit de resultaten van onder meer de Haven van Antwerpen blijkt immers hoe onze havens juist zeer performant zijn in vergelijking met Rotterdam en elders. “De recordcijfers van onze havens zijn òòk te danken aan de goede bescherming en opleiding van onze havenarbeiders. Het is een huzarenstukje om veiligheid én efficiëntie te combineren in een flexibele omgeving, en dat kan door de stabiliteit van de wet-Major. De grootste spelers in de haven zijn daarom trouwens geen vragende partij voor de afschaffing van de wet-Major”, reageerde de voorzitter van de PVDA.

Multiflexibele topatleten

De liberale retoriek over het moderniseren en meer efficiënt maken van de havenarbeid miskent volgens Peter Mertens alvast de dagelijkse realiteit: “Dokwerkers zijn nu al multiflexibele topatleten die honderden verschillende handelingen moeten kennen. Nog meer vragen van deze mensen is gewoon waanzin.”

In elke sector die de liberalen openbraken gingen jobs verloren én daalden lonen en arbeids-omstandigheden.

Waarna hij het debat opentrok naar andere sectoren: “In elke sector die de liberalen hebben opengebroken zijn jobs verloren gegaan én daalden de loon- en arbeidsomstandigheden.” Hij verwees specifiek naar de sectoren van het internationaal wegtransport en de bouw. “Welke veiligheid willen wij in de 21ste eeuw? Europa brak ook de sectoren van bouw en het wegtransport open en er kwam enkel sociale dumping in de plaats. We hebben daarom niet alleen een wet-Major nodig voor de havenarbeid maar ook voor de truckchauffeurs en in de bouw. En dan zouden heel wat sociale mistoestanden daar verdwijnen”, besloot Peter Mertens.

Ivoren toren

De PVDA-voorzitter onderstreepte tenslotte ook het democratisch aspect. “Mensen op het terrein hebben er genoeg van dat Europa vanuit een ivoren toren in Straatsburg beslist over hoeveel mensen er in hun ploeg staan. Ze willen zélf inspraak."